Lažni salčići
Sastojci
Testo:
- 500 gr brašna mekog
- 250 ml vode
- 20 gr soli
- 400 gr margarina
Ostalo:
- Džem po izboru i prah šećer
Uputstvo
- Margarin staviti u kesu za zamrzivač, pa oklagijom preko kese, rastanjiti na debljinu 2-3 mm. Ostaviti u frižider ili zamrzivač da se dobro ohladi i stegne.
- Umesiti testo od vode, soli i brašna. Dobro ga premesiti, uviti u providnu foliju i ostaviti pola sata u frižider.
- Testo oklagijom rastanjiti po dužini, staviti polovinu margarina na sredinu, pa sa obe strane pokriti margarin testom.
- Testo preklopiti još na pola.
- Još jedno rasklagijati po dužini, pa preklopiti na tri dela. Ovako upakovano testo, umotati u provinu foliju i ostaviti u frižider pola sata.
- Ponoviti još jednom ceo postupak sa drugom polovinom margarina, pa testo ponovo uviti u foliju i ostaviti pola sata da se hladi.
- Kada se testo ohladilo, rastanjti po dužini, preklopiti na tri dela, ponovo rastanjiti po dužini i preklopiti na tri dela. Vratiti testo u frižider da se hladi pola sata, pa ceo postupak još jednom ponoviti. Sada je testo spremno.
- Ovako dobijeno lisnato testo, podeliti na dva dela. Svaki deo rastanjiti oklagijom na oblik pravougaonika, seći na kocke, filovati džemom po izboru i preklapati na pola.
- Peći na 200*C oko 15-20 minuta. Poželjno je ne otvarati rernu prvih desetak minuta pečenja. Ispečene salčiće posuti prah šećerom i poslužiti.
- Možete praviti i drugi oblik, po meni još praktičniji i lepši. Testo rastanjiti i iseći na oblik kvadrata. Na svakom kvadratu zaseći na dijagonalnim ćoškovima oblik slova L, (kao na slici).
- Isečenu traku sa ćoška jedne strane, preklopiti preko ćoška na drugoj strani, a traku od te druge strane, preklopiti na kontra stranu.
- U sredinu sipati džem po izboru i peći na 200*C oko 15-20 minuta. Posuti prah šećerom.
- Poslužiti dok je još toplo.
- Ako vam proces pravljenje lisnatog testa nije najjasniji u ovom receptu, možete na mom sajtu naći recept za Lisnato testo, objašnjen u detalje, korak po korak, i sa slikama. Takođe, ovo možete napraviti i sa kupovnim lisnatim testom.
Napomene
Nemojte da vas obeshrabri vreme, koje je potrebno za pravljenje ovih lažnih salčića. Opet kažem, vi uvek možete kupiti lisnato testo ili već gotove salčiće i razna smrznuta peciva, evidentno je da je i brže i lakše. Međutim, ukus je nemerljiv, kao i zadovoljstvo koje vam pruži osećaj da ste uspeli da ga napravite sami i kada se uverite da je, u stvari, veoma jednostavno. Prosto. Lako.
Poslovica za danas:
-„Ljudska zloba uvek dolazi iz nemoći.“-
Lajkujte nas: