Lisnato testo

Lisnato testo

Ukupno vreme3 hrs
Kategorija: Peciva, Testa
Kuhinja: Srpska
Keyword: lisnato, testo, domaće, premazivanje, margarin, slojevi, posno

Sastojci

  • 500 gr brašna mekog
  • 400 gr margarina
  • 20 gr soli
  • 250 ml vode

Uputstvo

  • Uzeti dve kese za zamrzivač, u svaku ubaciti po 200 gr margarina i oklagijom, preko kese, rastanjiti margarin, tako da se dobije oblik pravougaonika, debljine 2-3mm.
  • Obe kese ubaciti u zamrzivač, da se margarin dobro ohladi i stegne. Ja sam to uradila dan ranije, tako da je margarin prenoćio u zamrzivaču.
  • Umesiti testo od brašna, vode i soli. Testo dobro premesiti, uviti u providnu foliju i ostaviti u frižider, pola sata.
  • Testo sada rasklagijati tanko, samo po dužini, pa na sredinu staviti smrznuti margarin iz jedne kese.
  • Margarin preklopiti testom, sa obe strane.
  • Preklopiti još jednom preko pola.
  • Ovako preklopljeno testo, ponovo razviti po dužini. Možda će malo teže ići, jer je margarin smrznut, u tom slučaju, prvo malo pritiskati oklagijom, redom po testu, pa rasklagijati. Testo sada preklopiti na tri dela. Ovako složeno testo, uviti u providnu foliju i ostaviti u frižider pola sata.
  • Posle hlađenja testa, ponoviti ceo postupak još jednom. Dakle, rasklagijati, staviti na sredinu smrznuti margarin iz druge kese, preklopiti sa obe strane, pa na pola, rasklagijati i preklopiti na tri dela. Ponovo uviti u foliju, pa u firžider na hlađenje pola sata.
  • Testo ponovo razviti oklagijom po dužini, preklopiti na tri dela, još jednom rasklagijati, preklopiti na tri dela, uviti u foliju i ostaviti pola sata u frižideru.
  • Posle pola sata, ponoviti još jednom, ceo prethodni postupak: rasklagijati, preklopiti na tri dela, rasklagijati, preklopiti na tri dela. Testo je sada gotovo. Uviti ga ponovo u providnu foliju i ostaviti u frižider da se dobro ohladi, pre nego počnete bilo šta da pravite od njega.
  • Želim da napomenem, da je pravljenje lisnatog testa veoma lako, i u principu, traje maksimalno pola sata, ali hlađenje u frižideru, posle svake obrade testa, oduzima malo više vremena, pa se zbog toga čini da nije jednostavno napraviti ga.
  • Zašto je hladan ili smrznut margarin i hlađenje testa posle svake obrade, izuzetno važno? Jer jedino na taj način možete dobiti definisane slojeve testa i margarina. Ukoliko je testo toplo i maže se odmeklim i toplim margarinom, doći će do spajanja testa i margarina, odnosno, margarin će prosto "ući" u testo i nećete dobiti slojeve.

Napomene

Mislim da ovo treba da bude izazov za sve domaćice. Napravite ga samo jednom i videćete koliko je, u stvari jednostavno. A ukus naravno, ne može da se poredi sa kupovnim. Ja sam ga ovaj put pravila sa puterom, pa je ukus dodatno lepši i intenzivniji. Možete i duplirati meru, pa gotovo lisnato testo odložiti u zamrzivač i po potrebi vaditi i praviti od njega šta vam je volja. Ono što je mene oduševilo, kada sam ga prvi put napravila, je bio prizor kada sam testo presekla na pola i videla sve one, jasno definisane slojeve na testu. Fantastičan osećaj.
Poslovica za danas:
-“ Vredne ruke su najbolja alatka.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Peciva, Testa. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here