Šerpa torta od kokosa
Sastojci
Kore:
- 3 cela jajeta
- 18 kašika šećera kristal
- 9 kašika mleka
- 6 kašika ulja
- 3 kašike kokosa
- 18 kašika brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Fil:
- 1 litar mleka
- 250 gr margarina
- 12 kašika šećera kristal
- 100 gr kokosa
- 100 gr mlevenih oraha
- 100 gr čokolade
Ostalo:
- šlag ili čokoladna glazura
Uputstvo
Kore:
- Penasto umutiti jaja sa šećerom. Dodati ostale sastojke, pa još jednom dobro umutiti.
- Od ove smese ispeći tri kore u okruglom kalupu, prečnika 24cm. Kore se mogu peći i u šerpi, ali obzirom da imam kalup na rasklapanje, ovog prečnika, lakše mi je bilo da ih pečem u kalupu, a kasnije da tortu slažem u šerpu.
- Kada su kore ispečene, dok se hlade, napraviti fil.
- U sud sipati mleko, dodati margarin iseckan na kockice, šećer, čokoladu, kokos i mlevene orahe, pa staviti na ringlu da provri. Fil kuvati na tihoj vatri, 20 minuta od momenta kada provri.
- U odgovarajuću šerpu, na dno sipati 2 kutlače vrućeg fila, pa na fil staviti prvu koru. Koru zaliti sa 2-3 kutlače fila, pokriti drugom korom, takođe je preliti filom, staviti poslednju koru i preliti ostatkom fila.
- Ovako složenu tortu ostaviti da se ohladi, pa staviti u frižider. Najbolje je, napraviti je poslepodne i ostaviti preko noći u frižideru.
- Kada se torta potpuno ohladila, prevrnuti je na tacnu za torte.
- Ovako izgleda kada se izvadi iz šerpe.
- Sada tortu ukrasiti po želji. Može se staviti čokoladna glazura, ali mislim da je najbolje, da se preko torte pospe kokos ili mleveni orasi, a zatim ukrasi umućenim šlagom ili slatkom pavlakom.
- Seći po potrebi i poslužiti.
Napomene
Možda nema lepo ime, ali zato ukusom, može da parira svakoj torti, bez izuzetka. Ja je prosto obožavam, baš iz razloga što se veoma lako i brzo pravi, a toliko je ukusna i sočna, da nemam reči. Kod mene među receptima, već ima jedan recept za Šerpa tortu sa orasima, ova je sa kokosom, a tek treba da napravim treću vrstu, a to je sa plazma keksom. Do tada, uživajte uz ove dve divote.
Poslovica za danas:
-“ Cena se brzo zaboravlja, a kvalitet je ono što ostaje.“-
Lajkujte nas: