Kroasani rolnice
Sastojci
- 200 ml mleka
- 1/2 kockice kvasca
- 1 celo jaje
- 180 ml jogurta
- 50 gr omekšalog margarina
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 650 gr brašna mekog
Ostalo:
- 200 gr margarina
- 1 celo jaje za premazivanje
- susam za posipanje
Uputstvo
- U mlako mleko dodati kvasac i šećer, promešati i ostaviti desetak minut da kvasac malo nadođe.
- Zatim dodati ostale sastojke i umesiti testo.
- Testo podeliti na osam delova, svaki premesiti u jufku i ostaviti desetak minuta da odmori.
- Sada svaku jufku rasklagijati u krug, premazivati ih margarinom i ređati jednu preko druge. Poslednja se ne premazuje.
- Ovako premazane i složene jufke, rastanjiti u oblik pravougaonika, debljine oko 0,5cm.
- Testo seći na 16 delova. Na svaki deo staviti fil po želji i uviti u rolnicu. Krajeve malo slepiti, da fil ne curi prilikom pečenja.
- Rolnice ređati u pleh, premazati umućenim jajaetom i posuti susamom. Peći oko pola sata na 200*C.
- Poslužiti dok su još tople.
- Napomena: Ukoliko više volite da kroasani imaju oblik kiflica, testo rastanjiti što tanje u oblik kruga, iseći na 16 delova, filovati i uvijati u kifle. Ako hoćete slakte kroasane, smanjite količinu soli i povećajte količinu šećera, a fil zamenite nekim džemom ili kremom, na kraju pospite šećerom u prahu.
Napomene
Kiflica, kroasana i raznih drugih peciva, slatkih i slanih, nikad dosta. A svaki je na svoj način neodoljivo ukusan, pogotovo ako je pecivo vruće…Inače, ja najviše volim da radim sa testom, za mene je to nauka, a miris brašna i testa, skoro jednako fantastičan kao i miris vrućeg peciva. Ako već niste, vreme je da naučite da mesite, nije strašno verujte mi.
Poslovica za danas:
-„Sreća pomogne nekad – rad uvek.“-
Lajkujte nas: