Trouglići sa lešnikom
Sastojci
Kora:
- 100 gr putera ili margarina
- 100 gr šećera
- 1 celo jaje
- 1 žumance
- 1 kesica vanile
- 1 kašičica praška za pecivo
- 225 gr brašna mekog
Ostalo:
- 3 kašike pekmeza od šljiva
- 150 gr putera ili margarina
- 150 gr šećera
- 2 kesice vanile
- 3-4 kašike vode obične
- 300 gr krupno mlevenih, pečenih lešnika
Glazura:
- 200 gr čokolade za kuvanje
- 6 kašika ulja
Uputstvo
Kora:
- Umutiti mikserom puter, šećer, jaje, žumance i vanilu. Dodati brašno i prašak za pecivo i ručno umesiti testo.
- Umešeno testo prebaciti na papir za pečenje i rasklagijati na veličinu, velikog pleha od rerne.
- Testo sa sve papirom, prebaciti u pleh i premazati pekmezom od šljiva.
- U šerpici otopiti vodu, puter, šećer i vanilu, skloniti sa ringle i sipati mlevene lešnike pa dobro sve promešati. Smesu izručiti preko premazanog testa i ravnomerno rasporediti.
- Ovako spremljen kolač peći na 180*C oko 25 minuta. Ispečen kolač ostaviti da se potpuno ohladi.
- Kada se ohladio, iseći kolač na kocke otprilike 4 x 4 cm, a zatim iseći dijagonalo, da se dobiju trouglovi.
- Otopiti čokoladu sa uljem, dobro promešati, pa vrhove trouglova umakati u glazuru.
- Ređati na rešetku da se čokolada stegne.
- Kada se čokolada stegla, kolači su spremni za probanje.
Napomene
Eeee ovo je kolač, koji što pre morate da probate. Obzirom da ide 300 grama mlevenih lešnika, verujem da već pretpostavljate koliko je ukusan. Kao što vidite, trouglići se naprave veoma lako i brzo, mogu da stoje dosta dugo, a veoma su izdašni. Ovih dana ću pokušati da napravim i posnu varijantu, a dotle vi isprobajte ovaj recept i uverite se u moje reči.
Poslovica za danas:
-“ Ko žuri, dvaput istu stvar radi.“-
Lajkujte nas: