Posna pita sa pečurkama
Sastojci
- 500 gr kora za pitu
- 800 gr šampinjona
- 1 struk praziluka
- kisela voda, ulje, so, začin, biber
Uputstvo
- Praziluk iseckati na sitno ili ga usitniti u secku. Donji deo praziluka, tj. zelene listove, ne seckati u fil.
- U šerpu sipati malo ulja, staviti iseckan praziluk i dinstati na tihoj vatri.
- Pečurke oprati, iseckati i dodati u praziluk, pa nastaviti sa dinstanjem. Kada ispari voda od pečurki, dodati u fil soli po ukusu, malo bibera i začina. Propržiti još par trenutaka, pa skloniti sa ringle.
- Kore razvrstati u grupe po 4 komada. Ja sam dobila pet grupa po četiri kore.
- Ređati četiri kore, jednu preko druge, a svaku poprskati kiselom vodom i 2-3 kašičice ulja. Četvrtu koru takođe poprskati, rasporediti 2-3 kašike fila po njoj, pa uviti u rolat i staviti u podmazan pleh.
- Isto uraditi sa ostalim korama ili dok se fil ne potroši.
- Uvijenu pitu premazati uljem i peći na 200*C oko 20-25 minuta.
- Iseći dok je još topla i poslužiti.
Napomene
Vreme je posta i ovo je idealna stvar za doručak ili večeru. Inače, ovu pitu možete praviti i kada nije post, jer je stvarno preukusna, a napravi se za čas. Moram da napomenem, da za fil, ni slučajno ne koristite luk umesto praziluka, jer je luk jačeg mirisa i ukusa, pa će pita imati ukus luka i samo luka, a to ne želimo.
Poslovica za danas:
-“ Da nije običnih ljudi, ne bi bilo ni velikih.“-
Lajkujte nas: