Štanglice Kraljice Marije
Sastojci
Kora:
- 4 belanceta
- 150 gr putera
- 150 gr šećera
- 150 gr mlevenih oraha
- 70 gr brašna mekog
I fil:
- 4 žumanceta
- 150 gr šećera
II fil:
- 1 mala šoljica vrelog mleka
- 150 gr mlevenih oraha
- 70-80 gr putera
- šećera po ukusu
Uputstvo
Kora:
- Umutiti penasto puter sa šećerom. Dodati brašno i orahe, pa još jednom izmiksati.
- Posebno umutiti belanca u čvrst sneg, dodati prethodno umućenoj smesi i polako, varjačom izmešati, da se sastojci sjedine.
- Smesu izručiti u podmazan pleh, dimenzija 20 x 30 cm i staviti da se peče.
- Za to vreme, umutiti penasto žumanca sa šećerom. Kada je kora pečena do pola, izvaditi iz rerne, preliti umućenim žumancima i vratiti u rernu da se ispeče do kraja.
- Mlevene orahe preliti vrelim mlekom, pošećeriti po ukusu i ostaviti da se ohladi. Kada se ohladilo, dodati puter i izmiksati.
- Ispečen i ohlađen kolač, premazati filom, posuti mlevenim orasima i blago utapkati rukama.
- Seći na štangle ili kocke i poslužiti.
Napomene
Mislim da je ovo kolač sa najviše imena. Kod mene na stranici, možete naći tri, manje-više ista recepta za ovaj kolač, ali sva tri pod različitim imenom. Ovaj recept i baš pod ovim imenom, dobila sam od Tanje i kad malo bolje razmislim, možda je „Štanglice Kraljice Marije“, u stvari i jedino odgovarajuće ime za ovaj veličanstveni kolač.
Poslovica za danas:
-“ Ne dolazi se ratom do mira, već sporazumom.“-
Lajkujte nas: