Lešnik gnezda
Sastojci
- 200 ml vode
- 200 gr šećera
- 150 gr margarina
- 100 gr čokolade za kuvanje
- 150 gr prženih i mlevenih lešnika
- 250 gr mlevenog keksa
- 1 kesica vanile
Ostalo:
- lešnici za valjanje
Uputstvo
- Staviti vodu da provri. Dodati šećer, margarin, čokoladu i vanilu i kuvati uz stalno mešanje da se svi sastojci istope.
- Na kraju dodati mleveni lešnik i mleveni keks, dobro sve izmešati i skloniti sa ringle. Smesu ostaviti da se ohladi uz povremeno mešanje.
- Nije potrebno potpuno ohladiti, gnezda se mogu se praviti dok je smesa još topla.
- Uzimati po malo smese kašičicom, napraviti kuglicu između dlanova, uvaljati je u pečeni, mleveni, lešnik i staviti na plato. Sada prstom napraviti udubljenje na kuglici i ostaviti ih da se potpuno ohlade i stegnu. Gnezda možete praviti i sa orasima, običnim ili prepečenim, svejedno je, ukusna su svakako.
- Udubljenja na gnezdima možete puniti čime hoćete, recimo polovinom ili celim lešnikom, istopljenom čokoladom, možete napuniti špric nutelom ili eurokremom pa puniti udubljenja…itd. Ako u sredinu stavljate lešnik, onda to uradite odmah kada napravite kuglicu, dok se još nije ohladila i stegla, jer će kasnije da puca.
- Još jedan mali savet: kada pravite testo za gnezda, bilo da su kokosova ili lešnik, najbolje je da testo pravite isključivo sa margarinom. Nećete pogrešiti ni ako uoptrebite puter, ali tada će smesa biti nekako gumasta i rastegljiva, pa ćete gnezda moći da pravite tek sutradan, kada se smesa potpuno ohladi i stegne.
Napomene
Za mene su ovi kolači top, bilo da su kokosova ili lešnik gnezda. Kod mene su uvek na spisku, kada pravim kolače za slavu ili neko drugo slavlje, jer se jako brzo i lako prave, izdašni su, po potrebi su i posni, lepi na oko, a prvi se pojedu i to, do poslednjeg komada.
Poslovica za danas:
-“ Da biste živeli sa vukovima, morate zavijati kao oni.“-
Lajkujte nas: