Medenjaci

Medenjaci

Ukupno vreme2 hrs
Kategorija: Keks
Kuhinja: Srpska
Keyword: Keks, mede, cimet, božić, mast, nova, godina

Sastojci

  • 1 šolja masti
  • 1 šolja šećera
  • 1/2 šolje meda
  • 3 cela jajeta
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 čašica rakije
  • brašna po potrebi
  • cimet po ukusu
  • 1 celo jaje, za premazivanje medenjaka
  • badem ili cela jezgra oraha za ukrašavanje

Uputstvo

  • Dobro umutiti mast i šećer, da se šećer istopi i smesa pobeli.
  • Dodati jaja, med, sodu bikarbonu, rakiju i cimet, pa još jednom sve dobro umutiti. Ja sam ovog puta, umesto cimeta, stavila oko dve male kašičice mešavine začina za medenjake. Lepi su kako god, sve zavisi od vašeg ukusa.
  • Na kraju dodavati brašno i mesiti, dok se ne dobije lepo, glatko testo, koje se ne lepi za ruke. Testo uviti u providnu foliju i ostaviti u frižider na sat – dva, da se ohladi.
  • Kada se testo lepo ohladilo, rasklagijati ga na debljinu oko 5mm i modlom vaditi razne oblike medenjaka. Ako nemate modle, možete ih vaditi obicnom, malo većom čašom.
  • Medenjake ređati u pleh, premazati umućenim jajetom i ukrasiti celim bademima ili jezgrima oraha. Peći na 200*C oko desetak minuta. Pazite, medenjaci se jako brzo ispeku.
  • Kada su medenjaci ispečeni, vaditi ih iz pleha dok su još vrući, ređati u posudu sa poklopcem i držati ih poklopljene.
  • Vaditi ih po potrebi, složiti na tacnu za kolače i poslužiti, ili ih jednostavno složiti u metalnu kutiju za kolače i staviti na sto.
  • Ako želite da ih poklonite nekom, upakujte ih u celofan, svežite mašnu i eto ga jedan sladak poklončić.

Napomene

Može li zima i Nova godina bez medenjaka? Ne bih rekla. Ja sam ih svake zime pravila makar po jednom. Od ove mere izađe 4 velika pleha medenjaka, a obzirom da mogu dugo da stoje, baš se isplati potošiti malo vremena na njih. Još ako vam deca ili unuci malo pomognu, pa ima li šta lepše.
Poslovica za danas:
-“ Dobro je govoriti, a još bolje ćutati; treba samo znati, kad je čemu vreme.“-
Lajkujte nas:
Ovaj unos je objavljen pod Keks. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Recipe Rating




The maximum upload file size: 4 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here