Čokoladni badem keks
Sastojci
- 180 gr putera
- 4 kašike šećera u prahu
- 5 kašika mleka
- 80 gr čokolade za kuvanje
- 3 kašike gustina
- 180 gr brašna mekog
- prstohvat soli
Ostalo:
- Glazura od čoklade i seckani badem
Uputstvo
- Omekšali puter dobro umutiti sa šećerom u prahu.
- Zatim dodati mleko i otopljenu čokoladu, pa još jednom sve izmiksati.
- Na kraju dodati brašno, gustin i prstohvat soli, pa umesiti lepo, glatko testo. Testo mesiti špatulom ili varjačom, jer je dosta lepljivo i mekano.
- Testom napuniti špric ili kesu za šlag, staviti rebrasti nastavak i na pleh obložen papirom za pečenje, istiskati keks u obliku duplog slova "S"(kao na slici). Za formiranje keksa, može se koristiti i špric za tulumbe.
- Keks peći na 180*C oko desetak minuta.
- Kada se keks ohladio, sledi dekoracija. Napraviti glazuru od čokolade za kuvanje i ulja, pa jedan kraj keksa umakati u glazuru i odmah posipati seckanim bademom. Ostaviti da se glazura ohladi i stegne.
Napomene
Bliži se i Nova godina i Božić, pa u skladu sa praznicima i sa hladnim, zimskim danima, vreme je da se kućom raširi miris keksa i medenjaka, miris cimeta, badema, lešnika… Evo načina da kvalitetno provedete vreme sa svojom decom ili unucima, mesite i napravite keks zajedno, jer jednog dana, kada odrastu, rado će se sećati tog pretprazničnog vremena. Uposlite te njihove male rukice i gledajte kako se sreća širi kućom, baš kao i miris vašeg keksa.
Poslovica za danas:
-“ Jedna od najsrećnijih stvari koja vam se može desiti u životu jeste srećno detinjstvo.“
Lajkujte nas: