Kokosova gnezda
Sastojci
- 500 gr šećera
- 400 ml vode
- 250 gr margarina
- 200 gr čokolade za kuvanje
- 200 gr kokosa
- 500 gr mlevenog keksa
Ostalo:
- 100 gr kokosa za valjanje kuglica
- 50 gr čokolade za kuvanje
- 2 kašike ulja
Uputstvo
- U šerpu sipati šećer i vodu i staviti da provri. Dodati margarin i čokoladu i mešati dok se oboje ne istopi.
- Zatim ubaciti kokos, promešati, i na kraju dodati keks. Skinuti sa ringle i dobro sve izmešati da se sastojci sjedine.
- Smesu pokriti providnom folijom i ostaviti oko pola sata da se prohladi.
- Smesa ne sme potpuno da se ohladi, dovoljno je da bude topla, toliko da može da se radi rukama a da se ne izgori.
- Malom kašičicom uzimati po malo smese, pa valjati između dlanova, da se dobije kuglica veličine oraha. Kuglicu uvaljati u kokos i ređati na plato. Na svakoj kuglici, prstom napraviti udubljenje.
- Otopiti čokoladu i ulje, izmešati, pa u svako udubljenje kapnuti po 2-3 kapi čokolade.
- U udubljenje možete stavljati i suvo grožđe, lešnik, badem ili šta vam drugo padne na pamet. Ja lično, najviše volim sa čokoladom.
Napomene
Ne sećam se da sam nekada pravila kolače za slavu, a da se ovaj kolač nije našao na spisku, a samim tim i na tacni sa ostalim kolačima. Veoma su ukusni, lepi na oko, izdašni, od ove mere izađe dva velika platoa kolača, a prave se lako i brzo i uspevaju iz prvog puta. Verujem da će se i na vašem spisku naći kao jedan od obaveznih kolača za slavu.
Poslovica za danas:
-“ Da bi uspeo tvoja želja za uspehom mora biti veća od tvog straha od neuspeha. „-
Lajkujte nas: