Marmelada od pomorandže i duleka
Sastojci
- 750 gr duleka
- 500 gr pomorandže
- 1 ceo limun
- 1 kg želiranog šećera
Uputstvo
- Dulek očistiti, iseći na manje kockice, dodati šolju vode i kašiku šećera, pa skuvati. Kada je skuvan, dulek treba da bude mekan, da bi mogao da se ispasira.
- Pomorandže dobro oprati, obrisati i oljuštiti. Meso pomorandže iseckati na kockice i dodati skuvanom duleku. Sipati šećer i nastaviti sa kuvanjem.
- Kada je šećer u pitanju, ja sam koristila "želirani šećer" u razmeri 2:1, što znači "dva dela voća i jedan deo šećera, odnosno na 2kg voća ide 1kg ovog šećera. Kod nas ga možete kupiti u svim malo bolje snabdevenim marketima. U svakom slučaju, možete koristiti i običan šećer.
- Dok se džem kuva, koru od jedne pomorandže, očistiti od belog dela sa unutrašnje strane.
- Koru zatim iseckati na male kockice i ostaviti sa strane.
- Sada džem ispasirati štapnim mikserom ili u blenderu. Dodati sok od jednog limuna i iseckanu koru pomorandže, pa nastaviti sa kuvanjem. S' vremena na vreme, staviti 2-3 kašičice džema na tacnu pa ohladiti u frižideru, da bi se proverila gustina džema.
- Pred kraj kuvanja, dodati malo cimeta. Cimet nije obavezan, ja sam probala obe varijante i meni lično, ukusniji je sa cimetom.
- Vruć džem sipati u tegle i odmah zatvarati. Tegle okretati naopako na 10-15 minuta, pa ih vratiti na pravu stranu. Kada se potpuno ohladi, odložiti na policu sa ostalom zimnicom.
Napomene
Evo recepta za jedan neobičan spoj ukusa i mirisa, recept za marmeladu u kojoj se mešaju ukusi našeg duleka, južnog voća i orijentalnog začina. Ovo je definitivno marmelada koju morate probati, jer ja zaista ne znam kako da vam dočaram ukus i miris ove fantazije.
Poslovica za danas:
-“ Kada ispustiš strelu istine, njenu oštricu umoči u med.“-
Lajkujte nas: