Zoja torta
Sastojci
Kora i fil:
- 12 celih jaja
- 400 gr šećera u prahu
- 250 gr putera ili margarina
- 400 gr čokolade za kuvanje
- 150 gr mlevene plazme
Ostalo:
- 5 kašika brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 litar slatke pavlake
Uputstvo
- Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodati žumanca pa još jednom izmiksati da se sjedini.
- Posebno umutiti puter i dodati otopljenu čokoladu, pa umutiti.
- U puter i čokoladu dodati umućen sneg od belanaca i izmiksati.
- Na kraju sipati mlevenu plazmu i polako sve izmešati, da se sastojci sjedine.
- Ovako umućenu smesu podeliti na dva jednaka dela. Jedan deo je fil za filovanje torte, i ostaviti ga u frižider.
- U drugi deo dodati brašno i prašak za pecivo, izmešati, pa od ove smese ispeći tri korice i plehu dimenzija 20 x 30 cm.
- Posebno umutiti slatku pavlaku, da se dobije čvrst šlag. Umesto pavlake možete koristiti i šlag.
- Tortu filovati sledećim redom: Kora, fil, slatka pavlaka i tako redom. Tortu premazati umućenom slatkom pavlakom i ukrasiti po želji.
Napomene
Ovo je recept koji imam preko dvadeset godina. Koliko sam je puta samo napravila, baš iz tog razloga što je veoma brza i jednostavna za pravljenje, umutiš sve, od pola ispečeš kore a pola ti je fil i to je to. A onda mi je dosadila, pa sam prestala da je pravim i tek se skoro opet setih, i eto je. Napravite i uživajte u ovoj divnoj torti.
Poslovica za danas:
-“ Oteto – prokleto.“-
Lajkujte nas: