Lisnata pogača
Sastojci
- 550 gr brašna mekog
- 200 ml vode
- 1/2 kockice kvasca
- 5 kašika ulja
- 2 cela jajeta
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
Za premazivanje:
- 100 gr putera ili margarina
- 300 gr sira po izboru
- 3-4 kašike jogurta
- susam
Uputstvo
- U vanglicu sipati vodu, šećer i kvasac, promešati i ostaviti da se kvasac aktivira.
- Zatim dodati jaja, ulje, so i brašno, pa zamesiti testo, da se ne lepi za ruke. Brašno dodavati po malo, jer može da se desi da treba malo manje ili više od 550gr.
- Testo ostaviti 10-15 minuta da odmori, a zatim podeliti na 12 delova, pa svaki premesiti u malu jufku.
- Svaku jufku rasklagijati na veličinu velikog tanjira, premazati otopljenim puterom i posuti izmrvljenim sirom.
- Jufke slagati jednu preko druge, a poslednu jufku samo rasklagijati i prebaciti preko ostalih.
- Ovako složenu pogaču prebaciti u podmazanu okruglu tepsiju. Pogaču iseći na kocke ili trouglove, premazati jogurtom i posuti susamom.
- Pogaču peći na 200*C oko pola sata.
Napomene
Divna, mirišljava, ukusna i mekana lisnata pogača. Ako je ne napravite, ne znate šta propuštate, pa vi sad razmislite.
Poslovica za danas:
-“ Ko voli neko drvo – voli i njegove grane.“-
Lajkujte nas: