Fokača
Sastojci
- 400 gr brašna mekog
- 10 gr soli
- 1 kesica suvog kvasca (može i 1/2 kockice svežeg kvasca)
- 250 ml tople vode
- 50 ml maslinovog ulja
- 1 kašičica šećera
- povrće raznih boja za ukrašavanje
- 5-6 kašika maslinovog ulja
Uputstvo
- U posudu sipati toplu vodu, šećer i kvasac, promešati i pustiti da se kvasac aktivira.
- Kada je kvasac krenuo, dodati maslinovo ulje, so i brašno, i varjačom umesiti testo.
- Iako je testo mekano i lepljivo, nije potrebno dodavati više brašna. Kao što rekoh, lepo sve zamesiti varjačom, pokriti i ostaviti oko 45 minuta da testo nadođe.
- Tepsiju dimenzija 20 x 30 cm, dobro podmazati maslinovim uljem.
- Nadošlo testo izručiti u pleh. Preko testa sipati 2-3 kašike maslinovog ulja, pa prstima pritiskati testo da se raširi preko celog dna tepsije i da se dobiju udubljenja na testu.
- Preko testa preliti još 1-2 kašike maslinovog ulja i krenuti sa ukrašavanjem.
- Fokaču možete ukrasiti kako god vi želite. Ja sam se odlučila za komadiće maslina, svežu papriku raznih boja, čeri paradajz i par vrsta začina. Vi možete dodati mladi ili stari luk, peršun, šparglu i naravno začine i začinsko bilje po vašem ukusu.
- Ukrašenu fokaču ostaviti 20 minuta da odstoji, taman dok se rerna zagreje.
- Rernu zagrejati na 250*C, zatim smanjiti na 220*C, ubaciti pleh i peći oko 30 minuta.
- Pečenu fokaču ostaviti desetak minuta da odstoji, pa poslužiti dok je topla.
Napomene
Fokača je vrsta italijanskog pljosnatog hleba, po stilu i teksturi vrlo sličan pizzi. Pored toga što je fantastičnog ukusa, dobra strana je, što se veoma lako i brzo pravi, a pri tom možete da pustite mašti na volju i da se „igrate“dok smišljate prilog kojim ćete ukrasiti vašu Fokaču. Ne smete ni slučajno sebe lišiti ovog užitka.
Poslovica za danas:
-“ Bolje je pojesti koricu hleba u miru nego pun sto hrane uz brigu.“-
Lajkujte nas: