Rum kocke sa orasima
Sastojci
Kora:
- 6 celih jaja
- 6 kašika šećera
- 6 kašika oraha krupnije mlevenih
- 6 kašika griza
- 2 kašike oštrog brašna (može i meko ako nemate drugo)
- 1/2 kesice praška za pecivo
Preliv:
- 3 čaše šećera kristal
- 3 čaše vode
- 100 ml ruma ( ili malo ekstrata ruma)
Uputstvo
- Dobro mutiti jaja sa šećerom, dok se ne dobije bela penasta smesa.
- Posebno izmešati sve suve sastojke, pa dodati umućenim jajima i polako sve izmešati varjačom.
- Smesu izliti u podmazan pleh, dimenzija 20 x 30 cm.
- Kolač peći oko pola sata na 180*C.
- Dok se kolač peče, skuvati preliv.
- U šerpicu sipati šećer i vodu pa pustiti da provri. Kuvati samo par trenutaka i skloniti sa ringle. Na kraju sipati rum ili ekstrat ruma i promešati.
- Kada je kolač pečen, preliti ga odmah vrućim prelivom.
- Ostaviti da se kolač ohladi i upije sav preliv. Odozgo posuti mlevenim prasima ili nečim drugim po vašem izboru.
- Iseći na kocke i poslužiti.
Napomene
Evo pravog recepta za ljubitelje sočnih kolača, nalik na baklave, i diskretnim ukusom ruma. Malo je reći da se mojim degustatorima i meni jako svideo… nestao je brzinom svetlosti iz pleha. Kada ga budete napravili, znaćete o čemu pričam.
Poslovica za danas:
-“ Ko se Boga ne boji i ljudi ne stidi, beži od njega.“-
Lajkujte nas: