Kompot od šljiva
Sastojci
- šljive
- šećer
- voda
Uputstvo
- Šljive dobro oprati i poređati u teglu.
- Šljive se mogu stavljati cele u teglu, a možete ih prepoloviti, izvaditi košticu i složiti u teglu, ravnim delom ka dnu.
- Kada je tegla puna, preko šljiva posuti pet kašika šećera. Ovo je mera za veliku teglu od 750 gr. Ja sam šljive ređala u manje tegle od 450gr, pa sam posipala sa po tri ravne kašike šećera.
- Sada teglu naliti običnom, hladnom vodom do vrha i zatvoriti originalnim, metalnim zatvaračem.
- Kada su sve tegle spremne, poređati ih u veću šerpu. U šerpu sipati vodu i staviti da se kuva.
- Kada voda u šerpi provri, kuvati ukupno 15 minuta, zatim isključiti ringlu i ostaviti tegle u šerpi i u vrućoj vodi, dok se potpuno ne ohladi.
- Ohlađene tegle izvaditi, obrisati i odložiti u špajz na policu.
Napomene
Ovaj kompot možete praviti od svakog voća, koje vam padne na pamet, a može se koristiti za jelo ili za pravljenje kolača. Po mom mišljenju, voće je mnogo lepše pasterizovano nego smrznuto…probajte ovaj način ostavljanja voća za zimu i imaćete jednu veoma ukusnu i zdravu poslasticu u vreme hladnih zimskih dana.
Poslovica za danas:
-“ U vreme sejanja uči, u vreme žetve uči druge, u vreme zime uživaj.“-
Lajkujte nas: