Cimet kolač sa grizom
Sastojci
Kore:
- 6 celih jaja
- 300 gr šećera kristal
- 400 ml mleka
- 400 ml ulja
- 360 gr brašna mekog
- 2 kesice vanile
- 2 kesice praška za pecivo
- 50 gr oraha mlevenih
- 2 kašike kakaoa
- 2 kašičice cimeta
Fil:
- 1 litar mleka
- 200 gr šećera kristal
- 200 gr griza
- 250 gr putera ili margarina
Ostalo:
- 4-6 kašika džema od kajsija
Uputstvo
- Mikserom umutiti jaja sa šećerom u finu kremastu smesu. Dodati mleko i ulje pa još jednom izmiksati. Na kraju ubaciti brašno pomešano sa praškom za pecivo i ponovo umutiti u glatku smesu bez grudvica.
- Ovako dobijenu smesu, podeliti na dva dela.
- Podmazati ili obložiti papirom za pečenje, veliki pleh od šporeta, pa u njega izručiti jednu polovinu smese i ispeći žutu koru.
- U drugi deo smese dodati orahe, kakao i cimet, dobro sve izmešati i od ove smese ispeći braon koru.
- Tek sada, kada su obe kore ispečene, skuvati fil. Staviti mleko sa šećerom da provri, pa dodati griz i skuvati do kraja, odnosno dok se ne zgusne.
- Kada je griz skuvan, skinuti sa ringle pa dodati puter i dobro sve izmešati, da se puter istopi i sjedini sa grizom. Odmah filovati dok je griz još vruć i dok se ne stegne.
- Na jedan plato staviti braon koru, premazati je sa 2-3 kašike džema po ukusu, ja sam koristila od kajsije.
- Preko toga izručiti jednu polovinu fila od griza, pa razmazati preko cele kore. Staviti žutu koru preko i rukama blago pritisnuti, da kora lepo legne. Sada ponoviti postupak. Premazati džemom i preko izručiti drugu polovinu fila od griza pa razmazati preko cele kore.
- Ovako nafilovan i gotov kolač posuti mlevenim orasima ili nečim drugim, po vašem izboru.
- Kada se ohladi i stegne, seći na štangle ili kocke i poslužiti.
Napomene
Kolač je fantastičan, ali bukvalno. Da budem iskrena, kada sam dobila ovaj recept, mislila sam da je previše jednostavan i da nema nikakav poseban ukus, osim toga što je sladak. Međutim, kada sam ga napravila prvi put, shvatila sam da sam se ogrešila o njega. Kolač je izdašan, mekan, sočan a o ukusu da ne pričam. Interesantno je i to, da kod ovog kolača možete da pustite mašti na volju i da dodajete ukuse po želji, bademe ili lešnike, struganu koru od pomorandže ili limuna…itd, uostalom, na posao i uverite se sami
Poslovica za danas:
-“ Od hodanja nešto, ali od sedenja baš ništa.“-
Lajkujte nas: