Makaronsi
Sastojci
- 3 belacenta težine oko 115gr
- 80 gr šećera kristal
- 130 gr sitno mlevenog badema ili bademovog brašna
- 200 gr šećera u prahu
- prstohvat soli
Uputstvo
- Umutiti belanca i prstohvat soli u čvrst sneg. Dodati kristal šećer i nastaviti sa mućenjem dok se ne dobije potpuno čvrst šam.
- U posebnu činiju prosejati šećer u prahu i mleveni badem i izmešati. Badem mora biti skroz sitno samleven, skoro kao brašno.
- Mešavinu šećera i mlevenog badema dodati u umućen šam i još jednom sve umutiti na najmanjoj brzini miksera. Smesa ne sme da ostane čvrsta, već da se polako razliva.
- Smesu podeliti na onoliko delova, koliko boje želite. U svaki deo staviti po malo željene boje pa kašikom izmešati da se smesa oboji.
- Na veliki pleh od šporeta, staviti papir za pečenje. Sada smesu sipati u špric za šlag, sa nastavkom sa velikim okruglim otvorom, pa na pleh polako istiskati krugove prečnika oko 2cm. Praviti malo veći razmak između, jer se dodatno razliju dok stoje. Ako nemate špric za šlag, smesu jednostavno stavite u kesu za zamrzivač, osecite vrh kese, prečnika otprilike jednog prsta i istiskajte smesu u pleh.
- Ovako istisnute makaronse u pleh, potrebno je ostaviti da odstoje jedno sat vremena, da se osuše. Proverite prstom da li su se osušili, pipnite jedan makarons, pa ako se na njemu napravi blago udubljenje, onda je suv, a ako se smesa zalepi za prst, ostavite još da se suši. Napominjem da ne treba da se osuše celi, već da se spolja uhvati tanka korica.
- Kada su makaronsi suvi, spremni su za pečenje. Peći na 130*C oko dvadesetak minuta. Pečene makaronse ostaviti u plehu da se potpuno ohlade, pa ih odvajati od papira za pečenje i filovati.
- Makaronse možete filovati čime god hoćete, džemom, kremom, ganache kremom…itd. Ja sam za krem iskoristila preostala žumanca. Možete žumanca umutiti sa 6 kašika šećera i skuvati na pari, kada se ohladi dodati 100 gr putera i izmiksati u finu kremu. Drugi način je da skuvate krem od žumanaca, 5 kašika šećera, 3 kašike gustina i 250ml mleka, kada se ohladi izmiksati sa 100gr putera. Makaronse filovati i spajati po dva, kao vanilice.
Napomene
Možda vam se čini da oko makaronsa ima malo više posla, ali verujte da nije tako, i sama sam se iznenadila koliko je zapravo jednostavno. Umute se bukvalno za 5-6 minuta, još toliko da se istisnu na pleh i to je sve. Dok se suše nemate posla oko njih, dok se peku ili hlade, takođe…ohlađene samo nafilujete i gotovo. I moram da dodam, da su pravljeni daleko ukusniji od kupovnih, bez izuzetka.
Poslovica za danas:
-“ Tri najveća blaga, koje čovek treba da nauči su: jednostavnost, strpljenje i saosećanje.“-
Lajkujte nas: