Slane punjene ružice
Sastojci
- 200 ml mleka
- 200 ml ulja
- 150 gr putera ili margarina
- 2 cela jajeta
- 800-900 gr brašna
- 1 kockica kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2 kašičice soli
Ostalo:
- punjenje po izboru, jaje i susam za premazivanje i posipanje
Uputstvo
- U mlako mleko staviti kašičicu šećera i kvasac, malo razmutiti i ostaviti da se kvasac aktivira.
- Zatim, dodati jaja, ulje, puter i so, pa umutiti da se smesa izjednači. Na kraju dodati brašno i umesiti testo. Brašno dodavati po malo, jer je mera za brašno individualna. Meni je otišlo 800gr, a po receptu ide 840gr. Trebaće malo brašna i za posipanje, tako da sam odlučila da ne stavljam tačnu meru, već između 800-900gr.
- Da napomenem, testo nije rastegljivo kao za hleb ili kiflice, već masno, rupičasto i kida se.
- Umešeno testo pokriti krpom i ostaviti 45 minuta da naraste.
- Naraslo testo podeliti na tri dela i malo premesiti. Uzet jedan deo, pa tanko rasklagijati.
- Nožem ili sekačem za testo, iseći na pola po dužini, a zatim, od sredine ka unutra, na oba dela, napraviti rezove, širine 1-2cm i dužine oko 5cm.
- Za punjenje ovog peciva, možete koristiti svež sir (izgnježden i pomešan sa jajetom), kačkavalj, šunku, fil od mlevenog mesa ili šta vam već padne na pamet. Ja sam ovaj put napravila pola sa sirom, a pola pizza punjenje.
- Na kraj testa, koji nije isečen, staviti fil, pa polako sve uviti u rolat.
- Uvijeni rolat, sada uviti oko svoje ose, da se dobije ružica ili puž.
- Isto uraditi sa ostala tri dela testa. Dobijene ruže ređati u pleh obložen papirom za pečenje.
- Ovako dobijene ruže, ostaviti da odstoje, dok rerna ne bude spremna i zagrejana. Pre pečenja, ruže premazati umućenim jajetom ili žumancetom i posuti susamom.
- Peći na 200 – 220*C oko pola sata.
Napomene
Divne, mirišljave i preukusne punjene ružice. Ne zna se da li su lepše sa sirom, sa mesom, šunkom, kačkavaljem…često ih pravim i probala sam sve ukuse i sve što mi je palo na pamet, ostalo je još da probam slatku i voćnu varijantu. Probaću i to, a probajte i vi jer, koliko god se vama činilo drugačije, ove ružice se zaista veoma lako, brzo i jednostavno naprave.
Poslovica za danas:
-“ Inteligencija nije u tome da ne pravimo greške, već da ih ne ponavljamo.“-
Lajkujte nas: