Slatko od crvenih ribizli
Sastojci
- 1 kg crvenih ribizli
- 1 kg šećera
- 1 čaša vode
Uputstvo
- Ribizle obrati sa grozda i oprati.
- U jednu veću šerpu sipati šećer i vodu, pa staviti da provri. Pustiti samo par sekundi da šećer vri, pa odmah ubaciti ribizle.
- Šerpu protresti da bi se ribizle rasporedile. Kašikom skidati penu.
- Kuvati otrpilike 20 minuta. Slatko se brzo skuva, a ima svojstvo želiranja, tako da treba paziti da se ne prekuva.
- Da li je slatko skuvano, najbolje je proveriti tako, što se 1-2 kašičice slatka stavi na tacnicu, pa u frižider na hlađenje. Kada se ohladilo, kašičicom proveriti gustinu.
- Skuvano slatko skloniti sa ringle. Protresti šerpu, pa pokupiti preostalu penu sa vrha. Kuhinjsku krpu pokvasiti, dobro ocediti, pokriti šerpu i ostaviti da se skroz ohladi.
- Ohlađeno slatko sipati u tegle i zatvoriti zatvaračem ili celofanom.
Napomene
Znam ja da se ribizle ne nalaze baš lako, i da nisu ni jeftine, ali znam i to, koliko je ovo slatko lepo i ukuso, zato priuštite sebi i ukućanima makar par malih teglica. A zamislite dođu vam gosti, a vi lepo uzmete neki lep Dekupaž poslužavnik, stavite činijicu sa slatkim, čaše sa vodom i iznesete pred njih…verujte mi na reč, neće izostati ni iznenađenje ni oduševljenje.
Poslovica za danas:
-“ Samo dve sile ujedinjuju ljude – strah i interes.“-
Lajkujte nas: