Kolač tri leće
Sastojci
Kora:
- 6 celih jaja
- 100 gr šećera kristal
- 200 gr brašna mekog
- 1/2 kesice praška za pecivo
Preliv:
- 400 ml slatke pavlake
- 300 ml kondenzovanog mleka
- 800 ml mleka
- 3-4 kašike šećera kristal
Ostalo:
- 300-400 gr karamel preliv kupovni
Uputstvo
Kora:
- Dobro umutiti belanca u čvrst sneg. Dodati šećer pa nastaviti mutiti mikserom. Kada šne bude dobro umućen, dodavati žumanca, jedno po jedno. Na kraju dodati brašno i prašak za pecivo, pa polako varjačom promešati, da se sastojci sjedine.
- Smesu izručiti u pleh dimenzija 20 x 30 cm. Pleh prethodno obložiti papirom za pečenje.
- Patišpanj peći na 180*C oko 20 minuta. Proveriti čačkalicom, da li je kora pečena.
- Ispečenu koru izručiti iz pleha i ostaviti da se malo ohladi.
- U pleh sipati slatku pavlaku. Prohlađenu koru okrenuti naopako, pa vratiti u pleh, tako da gornja kora bude okrenuta ka dnu pleha.
- U posudu sipati obično i kondenzovano mleko, dodati šećer pa izmešati da se šećer istopi.
- Patišpanj sada izbockati drvenim štapićem ili viljuškom i preliti mlekom. Ostaviti da se ohladi i da kora upije mleko.
- Kada je kolač hladan, preliti ga karamel prelivom i ravnomerno razmazati preko celog kolača.
- Seći na kocke i služiti.
- Po originalnom receptu, u mleko ne ide šećer, međutim, meni kolač nije bio dovoljno sladak, tako da sam ja ovaj put dodala i 3-4 kašike šećera. Ako ne želite da dodajete šećer u mleko, možete da staviti više karamel krema, preko kolača, on će ga dodatno zasladiti.
- I druga stvar, ja sam karamel krem kupila gotov, mislim da je brže i praktičnije.
Napomene
Kažu da je ovo kolač, koji je zaludeo Balkan, pa nađoh i ja recept na internetu i napravih ga. Lep je i ukusan, nema šta, nije ni čudo što je postao popularan. Vrlo je sličan našem kohu, a u isto vreme i različit. Ne ostaje vam ništa drugo, nego da ga napravite, pa ocenu date sami.
Poslovica za danas:
-“ Pravi prijatelj nas ocenjuje po našim vrlinama, a neprijatelj samo po našim manama.“-
Lajkujte nas: