Bajadera torta
Sastojci
I deo:
- 600 gr mlevenog plazma keksa
- 125 gr putera ili margarina
- 125 gr šećera u prahu
- malo soka od pomorandže
II deo:
- 300 gr mlevenih oraha
- 100 gr čokolade za kuvanje
- 125 gr putera ili margarina
- 125 gr šećera u prahu
- malo mleka
III deo:
- 2 kesice pudinga od vanile
- 125 gr putera ili margarina
- 125 gr šećera u prahu
Uputstvo
- Skuvati puding sa mlekom i ostaviti da se ohladi.
- Mlevene orahe popariti vrelim mlekom, pa dodati otopljenu čokoladu. Izmešati dobro da se čokolada i orasi sjedine i ostaviti da se ohladi.
- Mlevenu plazmu natopiti sokom od pomorandže. Posebno umutiti puter i šećer u prahu, pa sastaviti sa natopljenom plazmom. Izmešati dobro da se sve sjedini.
- Smesu od plazme rastanjiti na plato, u obliku pravougaonika ili kruga, debljine 2-3 cm. To je prvi sloj torte. Ja sam koristila okrugli kalup na rasklapanje, prečnika 26 cm.
- Umutiti puter sa šećerom u prahu, pa u to dodati poparene orahe sa čokoladom i dobro sve izmešati da se sastojci sjedine. Ovu smesu staviti preko prvog sloja od keksa i ravnomerno rasporediti. To je drugi sloj torte.
- Na kraju, još jednom umutiti puter sa šećerom u prahu, pa u to dodati skuvan i ohlađen puding i dobro umutiti da se dobije lep kremast fil. Ovaj fil staviti preko drugog sloja i ravnomerno rasporediti. To je treći i poslednji sloj torte.
- Tortu ostaviti u frižider da se ohladi i stegne, pa na kraju, preko torte staviti glazuru od čokolade ili umućen šlag i ukrasiti po želji. Ja sam ovaj put stavljala glazuru od 200gr čokolade za kuvanje i 6 kašika ulja.
Napomene
Za Bajaderu tortu imam dva različita recepta. Ovaj je bez pečenih korica i verovatno je malo brži, ali nisam sigurna dok je ne napravim i po drugom receptu, a to će biti uskoro. Što se ukusa tiče, probala sam obe varijante i ne bih mogla da se odlučim, koja je ukusnija, to ostavljam vama da odlučite.
Poslovica za danas:
-“ Kada ti ide najbolje, ne čekaj – donosi odluke.“-
Lajkujte nas: