Mlečne lepinjice
Sastojci
Testo:
- 1 šolja mleka
- 1 šolja vode
- 1/2 šolje ulja
- 1/2 kockice kvasca ili jedna kesica suvog kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašika šećera
- 1 celo jaje
- 6 čaša brašna mekog
Preliv:
- 2 cela jajeta
- 2 kašike ulja
- 200 gr krem sira
- 100 ml neutralne pavlake
Uputstvo
- U toplo mleko razmutiti šećer i kvasac i ostaviti desetak minuta, da se kvasac aktivira.
- Zatim, dodati ostale sastojke i umesiti glatko testo, koje se ne lepi za ruke. Pokriti folijom i ostaviti sat vremena, da testo naraste.
- Naraslo testo blago premesiti i podeliti na 15 delova.
- Svaki deo premesiti i od njega formirati lopticu.
- Složiti loptice u podmazan pleh ili neki odgovarajući pekač, a može i vatrostalna činija. Pokriti folijom i ostaviti da još jednom naraste.
- Za to vreme spremiti preliv. Dobro umutiti jaja, sir i pavlaku u glatku smesu.
- Kada su lepinjice narasle, sipati preliv preko njih.
- Posuti obilato susamom.
- Peći oko 30 minuta na 180*C.
- Ove mlečne lepinjice, takođe možete praviti samo u slatkoj, ili samo u slanoj varijanti, povećajte dozu šećera, a soli smanjite, ili obrnuto. Ova mera, koju sam ja pravila je neutralna varijanta.
Napomene
E sad treba nešto da napišem, ali kada su ovako dobri recepti u pitanju, čovek prosto ostane bez reči i ne znam šta bih mogla da kažem, osim, da su neverovatno mekane i ukusne lepinjice. Kada ih jednom probate, pravićete ih stalno, jer nećete moći da im odolite.
Poslovica za danas:
-“ U životu nećete mnogo postići ako radite samo onim danima kada se osećate dobro.“-
Lajkujte nas: