Cvetne krofne
Sastojci
- 150 ml toplog mleka
- 1/2 kockice kvasca
- 2 kašike šećera
- 2 kašike putera ili margarina
- prstohvat soli
- 250-300 gr brašna mekog
- ulje za prženje
Uputstvo
- U toplo mleko razmutiti kvasac i šećer i ostaviti desetak minuta da se kvasac aktivira.
- Zatim dodati puter, malo soli i brašno, pa zamesiti testo. Testo treba da bude malo lepljivo.
- Testo odmah podeliti na, otprilike tridesetak delova.
- Svaki deo treba da bude oko 15 gr težak.
- Sada svaki deo premesiti, tako da se formira lepa, mala loptica.
- Papir za pečenje iseći na oblik kvadrata, dimenzija 15x15cm.
- Na svako parče papira staviti po 6 loptica u krug, tako da se dobije oblik cveta, a unutrašnjost ostane prazna. Loptice zbijati jednu uz drugu, da bi mogle lepo da se slepe prilikom narastanja testa.
- Isto uraditi i sa ostalim lopticama. Pokriti providnom folijom i ostaviti oko sat vremena da krofne narastu.
- U odgovarajuću posudu sipati ulje i staviti da se greje. Kada je ulje zagrejano, rešetkastom kašikom spuštati krofne na ulje sa sve papirom za pečenje.
- Posle par trenutaka prženja, papir će se sam odvojiti od krofni, pa ga rukom izvucite iz posude i bacite.
- Kada su ispržene sa jedne strane, krofne okrenuti rešetkastom kašikom na drugu stranu i pržiti dok ne porumene. Pržene krofne vaditi na ubrus, da se ocede od viška ulja.
- Zatim ih pospite prah šećerom i poslužite dok su još tople.
- Možete ih, takođe, premazati čokoladom ili nekom drugom glazurom i ukrasiti po želji.
Napomene
Krofne su, oduvek omiljeni deo trpeze, da li kao desert, ili kao doručak, večera, užina, potpuno je svejedno… a još, ako su i na oko malo drugačije, lepše, privlačnije, to je zadovoljstvo veće.
Poslovica za danas:
-“ Jedan cvet ne čini venac.“-
Lajkujte nas: