Bakin kolač
Sastojci
- 4 cela jajeta
- 16 kašika šećera kristal
- 4 šoljice mleka
- 2 šoljice ulja
- 33 kašike brašna mekog
- 1 kesica praška za pecivo
Uputstvo
- Umutiti penasto jaja i šećer. Dodati ostale sastojke pa umutiti lepu, glatku smesu.
- Aparat za galete ili bakin kolač zagrejati. Kada je zagrejan, podmazati ga uljem sa obe strane pa na donju ploču sipati kutlaču smese.
- Poklopiti gornjom pločom i peći. Potrebno ja da galete porumene sa obe strane.
- Vaditi na tanjir i ređati jednu preko druge.
- Poslužiti tople ili hladne, uz prilog ili same.
- Potpuno je svejedno.
Napomene
Galete su jedan od najomiljenijih kolača kod nas, i to još od davnina. Sećam se da smo u selu imali presu za galete, koja se stavlja na šporet „smederevac“…skine se okrugla ploča sa šporeta, pa se stavi presa. Kada se zagreje, stavi se testo i peče, samo što se ova presa morala s’vremena na vreme okretati i imala je oblik pravougaonika. Ovo je bilo objašnjenje za sve mlade domaćice, čije bake nisu toliko stare kao što su naše bile?
Poslovica za danas:
-“ U osamdesetoj, čovek zna sve. Ali, treba toga da se seti.“-
Lajkujte nas: