Šah rolat
Sastojci
Žuta kora:
- 5 celih jaja
- 5 šoljica šećera
- 5 šoljica brašna
- 200 ml mleka
- 200 ml ulja
- 1 kesica praška za pecivo
Crna kora:
- 5 celih jaja
- 5 šoljica šećera
- 4 šoljica brašna
- 1 šoljica kakao praha
- 200 ml mleka
- 200 ml ulja
- 1 kesica praška za pecivo
Fil:
- 500 gr šećera kristal
- 1 litar mleka
- 2 kesice pudinga sa ukusom vanile
- 250 gr putera ili margarina
Ostalo:
- 1 celo pakovanje velikih oblandi
- džem od kajsija
Uputstvo
Žuta kora:
- Umutiti penasto jaja sa šećerom. Dodati ostale sastojke i izmiksati još jednom da se sastojci sjedine.
- Smesu izručiti u podmazan ili pek papirom obložen pleh. Za pečenje kore, koristiti veliki pleh od rerne, dimenzija 29 x 36 cm.
- Koru peći na 200*C oko 10-15 minuta. Proveriti čačkalicom, da li je kora pečena.
- Pečenu koru izvaditi iz pleha i ostaviti da se hladi, a za to vreme ispeći drugu koru.
Crna kora:
- Umutiti penasto jaja sa šećerom. Dodati ostale sastojke i izmiksati još jednom da se sastojci sjedine.
- Smesu izručiti u podmazan ili pek papirom obložen pleh. Za pečenje kore, koristiti veliki pleh od rerne, dimenzija 29 x 36 cm.
- Koru peći na 200*C oko 10-15 minuta. Proveriti čačkalicom, da li je kora pečena.
- Kada su se obe kore ohladile, jednu koru premazati džemom pa na nju staviti drugu koru i blago pritisnuti da se kore slepe jedna za drugu.
- Sada kore iseći po dužini na deset traka i ostaviti sa strane dok fil ne bude gotov.
Fil:
- Sipati šećer u šerpu, staviti na ringlu i na umerenoj temperaturi topiti šećer dok se ne karamelizuje.
- Od litar mleka, odvojiti 100 ml pa u njega razmutiti prašak za puding.
- Ostatak mleka polako naliti u karamelizovan šečer i pustiti da provri. Kada se šećer istopio u mleku, dodati razmućen puding i skuvati ga. Kada je puding skuvan, ubaciti puter i izmešati da se puter istopi. Fil je gotov.
- Otvoriti oblande, pa svi pet listova poređati po stolu. Sada svaki list nafilovati vrućim, tek skuvanim filom. Ovako nafilovani listovi oblande će brzo odmeknuti i lako će se savijati u rolat.
- Sada, na kraj oblande, po dužini, staviti jednu traku, sastavljenu od žute i crne kore
- Traku premazati tankim slojem džema, pa na nju staviti drugu traku, ali tako da crni deo trake legne na žuti, a žuti deo legne na crni.
- Sada polako oblandu uvijati u rolat, pa tako uvijenu oblandu staviti u pleh. Isto uraditi sa ostala četiri lista oblande.
- Kada se rolati ohlade, uviti ih u foliju i ostaviti na hladno. Po potrebi seći na šnite i služiti.
Napomene
Evo još jednog starog i po malo, bez razloga, zaboravljenog recepta. Ova šah oblanda ili šah rolat je zaista fantastičan, mekan, sočan, ukusan, neobičan i pre svega izdašan. Od ove mere dobijete pet velikih rolata, koji mogu dugo da stoje, a mogu da se spakuju u foliju i kesu pa u zamrzivač. Kada vam se desi da vas gosti iznenade, izvadite rolat iz zamrzivača i dok popiju kafu, on će biti odleđen i spreman za konzumiranje. Rekla sam dosta puta i opet ću ponoviti, da se ništa ne može porediti sa starim receptima za kolače. Samo pratite recept, korak po korak i uspeh je siguran?
Poslovica za danas:
-„U šahu, kao i u životu, primećujemo svoje greške tek onda, kada se drugi njima okoriste.“-
Lajkujte nas: