Domaći keks
Sastojci
- 400-500 gr masti
- 3 cela jajeta
- 400 gr šećera
- 100 ml mleka
- 500-600 gr brašna
Uputstvo
- Mutiti mast i šećer dok se ne dobije bela kremasta smesa. Dodati jaja i mleko pa još malo mutiti.
- Na kraju dodavati brašno, malo po malo, i zamesiti lepo glatko testo koje se ne lepi. Količina brašna može da varira, zato sam stavila meru od 500 do 600gr.
- Testo ne treba da odmara. Odmah pripremiti vodenicu za meso, sa dodatkom za keks. Ukoliko nemate mašinicu ili dodatak za mašinicu, tj. vodenicu, možete iskoristiti špric za tulumbe ili neku drugu presu za keks.
- Testo stavljati u vodenicu i okretanjem ručke, na drugom kraju vodenice izlaziće oblikovane trake. Trake seći na željenu dužinu i ređati u pleh.
- Keks peći na 180*C oko 10-15 minuta. Keks ne sme da potamni, već samo blago da porumeni.
- Vruć keks uvaljati u prah šećer i spakovati u kutiju za keks ili neku drugu.
Napomene
Ja mislim da ništa ne može da zameni miris ovog keksa kada se peče. Nema onoga, koga miris i ukus domaćeg keksa ne vrati u detinjstvo. Meni ga je uvek, dok sam bila dete, pravila komšinica „tetka Zaga“, a kada ona peče keks, celo Paunovića brdo miriše. Kada završi, uzme kutiju od cipela, obloži papirom iz samoposluge i spakuje punu kutiju keksa, tako on stoji u toj kutiji, a što duže stoji, lepši mu je i miris i ukus. Neprocenjivo.
Poslovica za danas:
-“ Bolje je ograditi se dobrim komšijom, nego dobrom ogradom.“
Lajkujte nas: