Limun štangle
Sastojci
Kore:
- 150 gr masti
- 2 cela jajeta
- 12 kašika mleka
- 1 čaša šećera
- 1 kesica praška za pecivo
- izrendana kora od 2 limuna
- 750 gr brašna otprilike
Fil:
- 500 ml mleka
- 4 kašike brašna
- 250 gr putera ili margarina
- sok od 2 limuna
- šećera po ukusu
Uputstvo
Fil:
- Od izmerene količine mleka odvojiti stotinak mililitara, pa u to razmutiti brašno da bude bez grudvica. Ostatak mleka staviti u šerpicu, dodati šećera po ukusu, pa kada provri, dodati razmućeno brašno i kuvati cicvaru dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi.
Kore:
- Mutiti mast sa šećerom dok ne pobeli. Dodati jaja, mleko, prašak za pecivo i rendanu koru limuna pa ponovo izmiksati. Na kraju dodavati brašno, malo po malo i umesiti malo tvrđe testo. Količina brašna može da varira.
- Testo podeliti na četiri jednaka dela. Svaki deo rasklagijati na veličinu pleha dimenzija 20 x 30 cm.
- Kore peći na velikom prevrnutom plehu. Rasklagijanu koru, da se ne bi pokidala, namotati na oklagiju pa prebaciti na pleh.
- Ispeći sve četiri kore i ostaviti da se ohlade.
- U ohlađen fil, dodati puter i isceđen sok od dva limuna, pa dobro izmiksati da se dobije lep kremast fil. Ako fil nije dovoljno sladak, dodati šećer u prahu.
- Ovim filom nafilovati ceo kolač između kora, odozgo i okolo. Ostaviti u frižider da prenoći.
- Sutradan seći na kocke ili štangle i poslužiti.
Napomene
Podseti me kuma na ovaj pomalo zaboravljeni recept, na ove divne štangle koje su naše majke i bake često pravile. Njih jednostavno možete praviti uvek, bilo da je za potrebu slavske trpeze, bilo da je za svakodnevnu upotrebu. Treba malo strpljenja dok se ne dođe do krajnjeg rezultata, ali strpljenje se uvek isplati, kako za ovaj kolač, tako i za sve ostalo u životu.
Poslovica za danas:
-“ Strpljenje je gorko ali mu je voće slatko.“-
Lajkujte nas: