Portokalopita
Sastojci
- 400 gr kora za pitu
- 4 cela jajeta
- 180 gr šećera kristal
- 250 ml grčkog jogurta
- 250 ml ulja
- 2 pomorandže izrendana kora
- 1 kesica vanile
- 2 kašičice praška za pecivo
Sirup:
- 250 gr šećera kristal
- 350 ml vode
- 2 cele pomorandže sok i izrendana kora
- 1 štapić cimeta nije obavezno
Uputstvo
- Krećemo sa korama: svaku koru nabrati kao harmoniku i slagati ih u veliki pleh od rerne.
- Staviti pleh u rernu i kore sušiti na 120*C sat vremena.
- Sada skuvati sirup. U šerpu sipati šećer i vodu i staviti da se kuva. Dodati izrendanu koru i sok od dve pomorandže i ubaciti jedan štapić cimeta. Kuvati minut – dva kad provri i ostaviti da se hladi.
- Kada su se kore dobro osušile, izdrobiti ih da se dobiju potpuno sitni komadi. Vrlo lako se drobe kada se osuše.
- Mikserom umutiti jaja sa šećerom. Dodati ulje, grčki jogurt, izrendanu koru od dve pomorandže, vanilu i prašak za pecivo, pa sve još jednom izmiksati.
- U smesu izručiti izdrobljene kore i varjačom dobro sve izmešati.
- Izručiti smesu u podmazan pleh i poravnati.
- Od dve izrendane pomorandže, jednu iseći na kolutove i poređati preko pite.
- Pitu peći na 180*C oko 40 minuta.
- Kada je pita pečena, dok je još vruća, preliti je sa ohlađenim sirupom. Ostaviti pitu da se ohladi i upije sirup.
- Seći na kocke i služiti.
Napomene
Skoro me nije neki kolač tako oduševio, kao ova portokalopita. Toliko je ona, ljudi moji, ukusna i sočna, topi se u ustima i budi vam sva moguća čula. Ono što je takođe važno, nije uopšte zahtevna, nije skupa, a napravi se vrlo lako i brzo…samo pratite ovaj recept i uspeh je zagarantovan a oduševljenje neće izostati, u to sam sasvim sigurna.
Poslovica za danas:
-“ Bolje jednom videti nego sto puta čuti.“-
Lajkujte nas: