Fritule sa jogurtom
Sastojci
- 400 ml jogurta
- 2 cela jajeta
- 2 kašičice šećera
- 2 kesice vanile
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašika rakije ili ruma
- 20 kašika brašna mekog
- prstohvat soli i rendana kora od pola limuna
- ulje za prženje
Uputstvo
- Varjačom umesiti testo od gore navedenih sastojaka. Testo ne sme da bude ni retko ni tvrdo, pa shodno tome možete dodati još malo jogurta ako je testo tvrdo ili kašiku dve više brašna, ukoliko je testo tečno.
- U manju šerpicu sipati ulja otprilike 3-4 prsta debljine i staviti da se greje.
- Za formiranje fritula potrebno je dve male kašičice. Jednom vaditi testo a drugom odvajati testo sa prve kašičice da bi fritule spale u šerpicu sa uljem.
- Fritule pržiti sa obe strane, povremeno ih promešati a one će se same okretati u ulju. Naravno, ulje ne sme da bude pregrejano.
- Na plato stavite dva sloja ubrusa, pa pržene fritule vaditi na ubrus da se ocede od viška ulja.
- Dok su još tople uvaljati ih u kristal šećer i poslužiti.
- Takođe, možete ih uvaljati u prah šećer ili preliti čokoladom.
Napomene
Preslatke, preukusne, vruće, mirišljave male fritule. Slične su krofnama, ali posebnu notu ukusa im daje rakija i kora od limuna. Zapamtite, korica limuna ne sme da osvoji, dovoljno je vrlo malo nastrugati, samo da se naslućuje ukus. Naprave se vrlo brzo a pojedu još brže, prosto znate koliko vam je dosta.
Poslovica za danas:
-“ Ko hoće postati majstor, mora uvek ostati učenik.“-
Lajkujte nas: