Rafaelo kocke bez pečenja
Sastojci
- 3 čaše mleka
- 3 kašike brašna mekog
- 3 kašike gustina
- 3 žumanca
- 2 kesice vanile
- 1,5 čaša šećera kristal
- 2 čaše kokosa
- 250 gr putera ili margarina
- 500 gr pti ber keksa
Uputstvo
- Umutiti žumanca, šećer, brašno i gustin sa malo mleka. Ostatak mleka staviti da vri. Kada provri, sipati smesu od žumanaca i skuvati fil. Ostaviti da se ohladi.
- U ohlađen fil dodati puter i vanilu i izmiksati.
- Od izmerene dve čaše kokosa, odvojiti jednu šaku i ostaviti sa strane, a ostatak kokosa dodati u fil pa sve još jednom izmiksati.
- U pleh dimenzija 24 x 34 cm, na dno poređati keks, preko izručiti 1/3 fila i razmazati preko keksa.
- Poređati drugi red keksa pa opet 1/3 fila i razmazati.
- Na kraju još jedan red keksa i zadnja trećina fila, pa ga lepo razmazati i poravnati preko keksa.
- Jednu šaku odvojenog kokosa sipati u tiganj i malo prepeći na ringli. Treba samo da dobije braonkastu boju i da pusti miris.
- Ohlađenim prepečenim kokosom posuti kolač i ostaviti da odstoji 2-3h.
- Seći na kocke i poslužiti.
Napomene
Ja sam ovoga puta malo eksperimentisala, tj. umesto butter keksa, koristila sam Špekulas keks, koji je po ukusu vrlo interesantan i aromatičan, pa je tako i sam kolač dobio novu dimenziju ukusa. Bilo kako bilo, i jedna i druga verzija su jako ukusne a u isto vreme lake i brze za spremanje. Vama prepuštam da, po vašem ukusu odaberete keks sa kojim ćete napraviti ovaj kolač.
Poslovica za danas:
-„Život je kao eksperiment. Što više eksperimenata, to bolje za vas.“-
Lajkujte nas: