Prijina lenja pita
Sastojci
- 250 gr masti
- 250 gr šećera
- 3 cela jajeta
- 1 kesica praška za pecivo
- 600 gr brašna (otrpilike)
- 1 kg jabuka
- vanilin šećer, cimet i jedna šaka griza ili prezli
Uputstvo
- Mutiti dobro mast sa šečerom, dok ne pobeli. Dodati jaja, prašak za pecivo i brašno, pa umesiti testo.
- Jabuke oljuštiti, narendati i staviti u šerpu. Dodati čašu vode i 5-6 kašika šećera, prokuvati ih samo par minuta, pa ih procediti.
- Testo podeliti na dva dela. Jedan deo rastanjiti direktno na dno tepsije, dimenzija 20 x 30 cm.
- Preko kore posuti malo griza ili prezli pa rasporediti proceđene jabuke. Jabuke posuti vanilom i cimetom.
- Preko jabuka staviti drugi deo testa.
- Najbolje da rastanjite testo na veličinu pleha, umotate ga polako oko oklagije pa prenesete do pleha. U slučaju da se testo kida ima i za to rešenje. Kidajte deo po deo testa, rastanjite ga između dlanova pa stavite preko jabuka i tako sastavite gornju koru od delova. Naravno, prilikom pečenja, to će se sve izjednačiti i sastavci se neće primećivati.
- Peći na 180*C oko 20 minuta.
- Ohlađenu lenju pitu iseći, posuti prah šećerom i poslužiti.
Napomene
Kraljica voća je neiscrpan izvor inspiracije, kada su kolači u pitanju. Postoji nebrojeno recepata za kolače sa jabukama, a pogotovo za lenju pitu. Vidite, svako ima svoj recept, a ja sam tu da svaki od njih isprobam i prenesem svoje iskustvo. Ovo je recept moje prije, napravila, probala…mmm divna je zaista. Mere su odlične, ukus još bolji..ostaje vam samo da probate.
Poslovica za danas:
-“ Jabuka ne pada daleko od stabla.“-
Lajkujte nas: