Torta od maka
Sastojci
Kora:
- 6 celih jaja
- 180 gr šećera krisal
- 180 gr putera ili margarina
- 280 gr mlevenog maka
- 2 štangle čoklade za kuvanje
Glazura:
- 100 gr čokolade za kuvanje
- 3 kašike ulja
- 1 kašika šećera u prahu
- džem od kajsija za premazivanje
Uputstvo
Kora:
- Mutiti žumanca sa šećerom dok ne dobiju svetlu boju. Dodati puter i mutiti mikserom dok se smesa ne ujednači.
- Čokoladu narendati, mak samleti pa sve zajedno dodati u žumanca i dobro izmiksati.
- Posebno umutiti belanca u čvrst sneg pa kašiku po kašiku dodavati u prethodno umućenu smesu i sve zajedno mešati varjačom polako da belanaca ne splasnu.
- Okruglu tepsiju prečnika 26 cm, podmazati ili obložiti pek papirom, sipati umućenu smesu i staviti odmah u rernu zagrejanu na 180*C.
- Kada je torta ispečena, izvaditi, premazati tankim slojem džema od kajsija i vratiti u isključenu rernu par minuta, da se još malo prosuši.
- Čokoladu i šećer u prahu istopiti na ulju, pa ovom glazurom preliti tortu.
- Po originalnom receptu, u koru ide i jedna mala šoljica ruma, pa ko voli može da doda. Ja lično ne volim išta što bi mi poremetilo ukus maka, te ga zato i ne stavljam.
Napomene
Ovu tortu obavezno morate probati. Ja mak obožavam i meni je svaki kolač, torta, štrudla, baklava i ostalo što se sprema sa makom, predobro i preukusno, ali ova torta je stvarno nešto posebno. Lepog i nežnog ukusa zahvaljujući puteru, i neverovatan spoj maka, džema i čokolade mislim da govore sami o sebi dovoljno. Čujemo se kada je probate.
Poslovica za danas:
-“ Sve ima lepotu, ali ne mogu je svi videti.“-
Lajkujte nas: