Pohovani svinjski mozak
Sastojci
- 500 gr svinjskog mozga
- 2 cela jajeta
- 3-4 kašike brašna
- 3-4 kašike prezli
- so i ulje za prženje
Uputstvo
- U jednu posudu sipati toplu vodu pa u nju staviti mozak. Ostaviti da stoji 30 – 45 minuta.
- Izvaditi iz vode pa mozak pažljivo očistiti od opne i posloliti ga po ukusu.
- Mozak je sada spreman za pohovanje. Svaki deo uvaljati u brašno, u jaja, pa u prezle i pržiti na ulju na umerenoj temperaturi.
- Poslužiti dok je još toplo uz prilog po želji.
Napomene
Mozak ili voliš ili ne voliš, sredine nema. Ja ga volim od kada znam za sebe i uvek me vrate u detinjstvo kada sam od prasetine, jela samo mozak i ništa drugo. Odem, kao dete, na neku svadbu sa svojim roditeljima, svadbe se tada pravile u dvorištu pod šatrom, prođu redom sva jela a ja ne okusim ništa. „Hoću mozak“ – kažem ja, a majka se nervira „Gde da ti nađem ja sada mozak“…Moj otac, ćutke ustane, ode negde i posle nekoliko minuta vraća se sa mozgom na tanjiru. Moj otac je svemoguć, mislila sam tada, ispunjava mi sve želje. Kasnije sam shvatila da je išao u podrum, gde se pečenje seče i pakuje na tanjire, i tražio mozak za mene. Ipak, za mene je ostao svemoguć a meni, kada sam postala roditelj, nije preostalo ništa drugo nego da sledim njegov primer.
Poslovica za danas:
-“ Svaki roditelj treba imati na pameti da, jednog dana, njegovo dete neće pratiti njegove savete, već njegov primer.“-
Lajkujte nas: