Ruske kape
Sastojci
Kora:
- 8 celih jaja
- 400 gr šećera
- 8 kašika vode
- 2 kašike kakaoa
- 250 gr brašna mekog
- 1 kesica praška za pecivo
Fil:
- 500 ml mleka
- 6 kašika brašna
- 250 gr putera ili margarina
- 200 gr šećera u prahu
- 150 gr kokosa za uvaljivane
- 100 gr čokolade za glazuru
Uputstvo
Kore:
- Umutiti penasto jaja sa šećerom. Dodati sve ostale sastojke i umutiti da se sjedine. Od ove smese ispeći tri kore u plehu dimenzija 20 x 30 cm.
- Ja pečem jednu koru u velikom plehu od rerne i jednu u manjem plehu, malo se uštedi na vremenu. U tom slučaju, 2/3 smese izručiti u veliki pleh, a 1/3 u manji, pa peći. Dok su još vruće kore, vaditi čepom od flaše kolutiće. Ukoliko želite malo veće kolače, kolutiće vaditi čašicom za rakiju.
Fil:
- Razmutiti brašno u malo odvojenog mleka od pola litre a ostatak staviti da se kuva. Kada mleko provri, dodati umućenu smesu i skuvati cicvaru. Kuvati otprilike 2-3 minuta da vri, uz stalno mešanje.
- Posebno umutiti puter i prah šećer. U to dodati ohlađenu cicvaru i dobro umutiti mikserom.
- Filovati na sledeći način: po dva kolutića spajati između filom. Takođe filom namazati okolo celog kolača pa taj namazani deo uvaljati u kokos.
- Kada su svi kolači ovako nafilovani, svaki od njih premazati glazurom od čokolade preko gornje kore, kao na slici.
Napomene
Za Ruske kape ili šubare, potrebno je malo više vremena i strpljenja, ali vrede svakog odvojenog minuta vašeg vremena. Jednostavno rečeno „harmonija ukusa u vašim ustima.“
Poslovica za danas:
-“ Čizma glavu čuva a šubara je krasi.“-
Lajkujte nas: