Vetrenjače
Sastojci
Testo:
- 250 gr putera hladnog
- 250 gr krem sira 20% masnoće
- 250 gr brašna mekog
- prstohvat soli
Ostalo:
- 1 celo jaje
- 100 gr marmelade od šljiva
- šećer u prahu
Uputstvo
- Od putera, sira, brašna i trunke soli, umesiti jedno lepo glatko testo i ostaviti ga na pola sata i frižider.
- Na pobrašnjen sto raskalgijati hladno testo u oblik pravougaonika. Nožem iseći na manje kvadrate i na sredinu svakog kvadrata staviti po malo džema od šljiva.
- Sada svaki kvadrat iseći na sve četiri strane, kao na slici.
- Umućenim jajetom premazati svaki komad i spajati krajeve u vetrenjaču.
- Ovako napravljene vetrenjače poređati u pleh i staviti u rernu zagrejanu na 200*C. Peći oko 15 minuta.
- Vetrenjače obilato posuti prah šećerom i služiti tople.
Napomene
Ove vetrenjače sam kategorisala kao kolače ali, po meni, ovo može da bude jedan izuzetno lep doručak, poslužen uz šolju mleka ili čaja. Vrlo brzo se napravi, a sigurna sam da će miris ovog peciva izmamiti vaše ukućane iz kreveta i okupti ih oko trpezarisjkog stola… i eto zajedničkog doručka jednog lepog nedeljnog jutra.
Poslovica za danas:
-“ Kada vetar duva, neki grade zidove a neki vetrenjače.“-
Lajkujte nas: