Piroške sa sirom
Sastojci
- 500 ml mleka
- 3 cela jajeta
- 1 kockica svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 2-3 kašičica soli
- 1 kašika masti ili margarina
- brašna po potrebi
Fil:
- 300 gr sira
- 1 celo jaje
Uputstvo
- U toplo mleko izmrviti kvasac, dodati šećer i brašna da se dobije smesa malo gušća nego za palačinke. Ostaviti da naraste.
- Za to vreme izgnježditi sir viljuškom i umešati u sir jedno celo jaje.
- U naraslo testo dodati jaja, kašiku masti, so i izmešati. Na kraju dodati brašna po potrebi da se dobije lepo glatko testo. Ostaviti ponovo da naraste.
- Naraslo testo rasklagijati u oblik pravougaonika i nožem iseći na kocke dimenzija 10 x 10 cm otprilike.
- Na svako parče testa staviti 1-2 kašičice fila uz samu ivicu pa testo uviti u mali rolat. Lepo slepiti sa svih strana da fil ne bi cureo pri prženju.
- Piroške pržiti na dosta ulja ili masti, na umerenoj temperaturi dok ne porumene.
Napomene
Dalekih osamdesetih godina, u Beogradu, kod hotela Moskve, prodavale su se divne vruće piroške. Sigurna sam da ima onih, koji se sećaju tih piroški i kojima jednako nedostaju kao i meni. E ovo je recept upravo za takve piroške, ukusne, mekane i mirisne. Napravite ih već sad i neka vas vrate u lude osamdesete, kada smo svi gledali „Dinastiju“, nosili naramenice i stavljali minival na kosu.
Poslovica za danas:
-“ Vreme donese sve, ko ga dočekati ume.“-
Lajkujte nas: