Boemska torta
Sastojci
Kore:
- 18 belanaca
- 18 kašika šećera kristal
- 450 gr pečenog lešnika mlevenog
- 2-3 kašike brašna mekog
Fil:
- 18 žumanaca
- 18 kašika šećera kristal
- 375 gr putera ili margarina
- 200 gr čokolade za kuvanje
Glazura:
- 150 gr čokolade
- 5 kašika ulja
Uputstvo
Kore:
- Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg pa dodati lešnik i brašno i polako izmešati varjačom. Od ovoga ispeći 4 kore u okruglom plehu prečnika 26cm ili dimenzija 20x30cm.
Fil:
- Dobro umutiti žumanca i šećer i skuvati na pari. Najbolje da se muti u lončiću za kuvanje mleka i umućeno odmah staviti na ringlu da se kuva. Fil se ne kuva dugo, kada se istopi šećer trebalo bi da je gotovo. Fil ostaviti da se ohladi.
- Posebno umutiti puter pa ohlađen fil dodavati kašiku po kašiku u puter.
- Fil podeliti na dva dela, jedan deo ostaviti žut a u drugi deo dodati istopljenu čokoladu i umutiti.
- Sada filovati tortu. Namazati koru žutim filom, preko žutog premazati braon fil pa prekriti korom. Postupak ponoviti do kraja. Tortu premazati braon filom pa odozgo glazura. Ukrasiti po želji.
Napomene
Ovo je za mene torta broj jedan posle reforme, mada su veoma slični recepti, zato mi se valjda toliko i sviđa. Uostalom znate i sami kakav ukus daje pečeni lešnik, sa lešnikom je sve predobrog ukusa. Pored toga, torta je veoma čvrsta što daje veliku mogućnost za ukrašavanje, baš kao što je na mojoj slici. Za rođendansko iznenađenje ova torta je pravo rešenje.
Poslovica za danas:
-“ Gde se pije primakni se, gde se bije odmakni se.“-
Lajkujte nas: