Beli Egipat
Sastojci
Kore:
- 12 belanaca
- 12 kašika šećera
- 12 kašika pečenog lešnika mlevenog
- 3 kašike brašna mekog
Prvi fil:
- 12 žumanaca
- 10 kašika šećera kristal
- 8 kašike brašna mekog
- 750 ml mleka
- 200 ml slatke pavlake
- 100 gr bele čokolade
- 80 gr putera
Drugi fil:
- 300 ml slatke pavlake
- 2 kašike šećera kristal
- 100 gr pečenog lešnika mlevenog
- malo mleka
Uputstvo
Kore:
- Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Zatim dodati ostale sastojke i izmešati varjačom da se sve sjedini. Od ovoga ispeći tri kore u okruglom kalupu dimenzija 28cm.
Prvi fil:
- Umutiti žumanca, šećer i brašno sa malo mleka. Ostatak mleka staviti da provri pa dodati umućenu smesu i kuvati krem dok se ne zgusne. Skloniti sa ringle pa dodati belu čokoladu i izmešati da se čokolada istopi. Ostaviti da se ohladi.
- Posebno umutiti 200 ml slatke pavlake a posebno puter. Ohlađen fil dodati puteru, umutiti pa odmah dodati i umućenu slatku pavlaku. Sve zajedno izmiksati.
Drugi fil:
- Umutiti slatku pavlaku, dodati šećer i lešnike i opet umutiti. Ako vam se desi da se ova smesa stegne kako stoji malo duže, slobodno u nju dodajte malo mleka pa izmešajte.
- Tortu filovati na sledeći način: na prvu koru namazati trećinu žutog fila pa preko njega trećinu belog fila. Postupak ponoviti još dva puta. Na kraju tortu okolo namažite žutim filom a odozgo slatkom pavlakom i pospite mlevenim lešnicima.
Napomene
Kako je ovo dobra torta pa to je neverovatno. Ne zna se šta je lepšeg ukusa, dal lešnici, dal slatka pavlaka, dal bela čokolada…a sve zajedno čini tako dobar spoj da se rečima ne može opisati. Samo jedan zalogaj ove torte uključi sva vaša čula.
Poslovica za danas:
-“ U kolo kad hoćeš, iz kola kad te puste.“-
Lajkujte nas: