Sarajevska torta
Sastojci
- 2 pakovanja korica za rozen tortu
- 1,5 litar mleka
- 5 celih jaja
- 800 gr šećera kristal
- 12 kašika brašna mekog
- 400 gr čokolade za kuvanje
- 500 gr oraha mlevenih
- 4 kesice vanile
- 1 komad limuna izrendana kora
Glazura:
- 100 gr čokolade za kuvanje
- 1/2 šoljice mleka
- 1/2 šoljice šećera
- 125 gr putera ili margarina
Uputstvo
- Jaja razdvojiti na belanca i žumanca.
- Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg. Dodati žumanca pa još malo umutiti.
- Posebno umutiti brašno sa malo mleka a ostatak mleka staviti da provri. Kada je provrilo, skloniti sa ringle, sipati umućena jaja pa sve dobro izmešati. Vratiti na ringlu da se krem skuva uz stalno mešanje.
- U vruć krem dodati čokoladu za kuvanje, izmešati da se čokolada istopi i krem sjedini i ostaviti da se ohladi.
- U ohlađen krem dodati orahe, vanilu i istruganu koru od jednog limuna. Sve dobro umutiti i fil je gotov.
- Tortu filovati bukvalno dok imate korica, može da se desi da potrošite oba pakovanja kora a moze i da vam preostane neka. Na koricu stavljajte po 2-3 kašike fila i razmažite, treba da bude tanak sloj fila.
Glazura:
- Staviti sve sastojke u šerpicu i istopiti na pari ili na ringli. Izmešati da se sjedine sastojci pa preliti preko torte.
- Tortu je najbolje praviti jedan dan ranije da bi kore omekšale i da se ukusi sjedine.
Napomene
Ovo je jedna predivna torta, laka za pravljenje, ne može da ne uspe, velika i izdašna, sočna i mekana a jedina mana je što se brzo pojede. Slučajno na internetu naleteh na nju i sva sreća što mi je privukla pažnju te je napravih za slavu a na moju radost, pohvale nisu izostale.
Poslovica za danas:
-“ Neka te drugi hvale a ne vlastita usta.“-
Lajkujte nas: