Musaka od pohovanih tikvica
Sastojci
Musaka:
- 500 gr mlevenog mesa
- 1 glavica crnog luka
- 3-4 komada tikvica
- 5-6 celih jaja
- 700 ml mleka
- 100 gr brašna mekog
- 200 ml ulja
- sol, mleveni biber, začini po ukusu
Uputstvo
- Tikvice oljuštiti, preseći na pola pa iseći na tanke šnite, posoliti i ostaviti da puste vodu.
- Umutiti 2 cela jajeta, 100 ml mleka, čašu vode i brašna da se dobije testo gušće za palačinke.
- Tikvice ocediti, umakati u smesu za palačinke i pržiti sa obe strane na ulju.
- Sada ispržiti fil za musaku na klasičan način. Izdinstati glavicu crnog luka, dodati mleveno meso, ispržiti i dodati začine (sol i mleveni biber).
- Musaku slagati u vatrostalnu činiju, đuvečaru ili šerpu na sledeći način: dno obložiti pohovanim tikvicama, preko rasporediti deo fila, opet red tikvica, pa fila i završiti tikvicama.
- Umutiti ostala jaja sa mlekom, posoliti, staviti kašičicu dve začina, seckani peršun ako volite i smesom preliti musaku.
- Musaku peći na 200*C oko 45 minuta. Pogledajte s vremena na vreme da se ne prepeče, gotova je kad mleko ispari.
- Izvadite iz rerne, ostavite dvadesetak minuta da odstoji pa postavite ručak.
Napomene
Čim krene sezona tikvica ova musaka se nađe na mom stolu. Pa to je takva harmonija ukusa u ustima da se rečima ne može opisati, a tek uz kupus salatu, doživljaj je neopisiv. Sutradan je potpuno ista i mekana kao i prvi dan.
Poslovica za danas:
-“ Čast je kao mleko, uprlja se od najmanje trunčice.“-
Lajkujte nas: