Gibanica
Sastojci
- 6 celih jaja
- 500 gr kora za gibanicu
- 300-400 gr sira
- 1/2 čaše ulja
- 1/2 čaše kisele vode
- 1-2 kašičice soli
- 1 kesica praška za pecivo
Uputstvo
- Pripremiti sve sastojke.
- Umutiti 5 celih jaja i sve ostale sastojke gore navedene. Jedno jaje ostaviti sa strane za premazivanje gibanice.
- Podmazati jednu okruglu tepsiju ili malo veću šerpu pa na dno staviti dve kore ravno da pokriju dno. Takođe dve kore ostaviti sa strane jer će trebati za pokrivanje gibanice.
- Zgužvati blago jednu koru, umočiti u fil pa staviti u tepsiju.
- Isto uraditi sa ostalim korama. Ako ostane fila slobodno ga izručite preko kora.
- Sada prekriti gibanicu sa one dve kore koje ste odvojili, a krajeve zavući sa svih strana da ne štrče. Izbockati nožem na nekoliko mesta.
- Umutiti jaje koje je odvojeno na početku sa malo kisele vode i ulja, po jednu malu šoljicu otprilike, pa preliti preko gibanice.
- Gibanicu ubaciti u hladnu rernu pa je uključiti na 200*C. Peći otprilike oko 45 minuta. Izvaditi i pokriti krpom da odstoji desetak minuta.
- Evo kako izgleda kada se iseče i posluži uz jogurt.
- A evo kako izgleda 15 minuta kasnije.
Napomene
Postoji hiljadu recepata za razne pite od sira ali gibanica je gibanica, morate priznati. Za gibanicu možete koristiti bilo koji sir, sve zavisi od ukusa ili namirnica koje se nalaze u frižideru. To može biti domaći mladi ili tvrdi sir, može biti feta ili drobljeni sir, možete kombinovati fetu sa krem sirom, mogućnosti su razne ali je ukus jedan jedini. Sa ovim receptom nema greške.
Poslovica za danas:
-“ Gde se ništa ne može pomoći lepo je osmehnuti se.“-
Lajkujte nas: