Urmašice
Sastojci
- 250 gr margarina
- 1 celo jaje
- 1 čaša kiselog mleka oceđeno od surutke
- 1 kesica praška za pecivo
- brašna po potrebi (pola mekog, pola oštrog)
Sirup ili agda:
- 700 gr šećera kristal
- 3 čaše vode
Uputstvo
- Zamesiti testo od pripremljenih sastojaka. Rukom praviti male loptice veličine većeg oraha. Svaku lopticu malo rastanjiti između dlanova, da se dobije prosto kao neki valjak, pa pritisnuti na rende, na onaj sitni deo, koliko da dobije šare po njoj.
- Ređati u pleh i peći na 200* 10-15 minuta.
Sirup:
- U šerpu staviti šećer i vodu i staviti da se kuva. Gustina sirupa treba da bude otprilike kao za slatko, možda vrlo malo tečnije. U skuvan sirup staviti kolutove limuna i ostaviti da se ohladi.
- Vruće urmašice preliti sa ohladjenim sirupom, mada, nećete pogrešiti i ako uradite obrnuto.
Napomene
Po meni, ni jedan kolač ne može da bude presladak, tako da je ovo za mene idealna kombinacija, tačnije svi oni kolači koji se prelivaju agdom, odnosno sirupom od šećera. Nema ništa lepše od toga kada jedan lep ručak završite ovakvom jednom poslasticom, mada, svaki kolač dobro dođe.
Poslovica za danas:
-“ Bolje i crn kolač nego prazna torba.“-
Lajkujte nas: