Pita savijača sa sirom
Sastojci
Testo:
- 500 ml vode tople
- 3 kašike ulja
- 1 kašičica soli puna
- 850 gr mekog brašna 50gr gore – dole
Fil:
- 3 komada jaja
- 500 gr krem sira
- 400 gr feta sira
- 1 šoljica kisele vode
- 1 čaša jogurta ili pavlake
- 1 kašičica soli
Uputstvo
- Umesiti testo od gore navedenih sastojaka.
- Podeliti na dva dela i svaki dobro premesiti. Obe jufke premazati uljem sa svih strana, malo rastanjti dlanovima, prekriti folijom i ostaviti da odstoji oko sat vremena.
- Dok se testo odmara napraviti fil. Umutiti jaja, dodati kiselu vodu, obe vrste sira, jogurt (pavlaku) i so, sve lepo izmešati u kompaktnu smesu.
- E sada ide onaj teži deo za one kojima je ovo prvi put da razvalače kore. Preko stola stavite neki stariji stolnjak. Jufku prvo malo rastegnete u rukama pa je stavite na stolnjak. Polako i strpljivo prstima razvlačite u krug. Ne brinite ako vam testo negde pukne, kad se urola to se neće primetiti.
- Kada ste koru razvukli preko stola, potrebno je odstraniti ivice (to su oni debeli krajevi na kori). Oštrim nožem isecite ivice a to testo možete ponovo iskoristiti za treću koru.
- Razvučenu koru prvo prelite sa 4-5 kašika ulja, potom po njoj rasporedite fil.
- Pomoću stolnjaka prebacite kraj preko manjeg dela kore.
- Sada, ponovo pomoću stolnjaka urolajte dalje koru do kraja.
- Tepsiju dobro nauljite, pitu ponovo urolajte ali sada oko svoje ose i prebacite u tepsiju. Uradite sve isto i sa drugom jufkom. Pitu dobro premažite uljem i pravo u rernu. Peći na 180*C oko 30-40 minuta.
Napomene
Nadam se da će moje objašnjenje, uz slike, olakšati pravljenje pite. Probajte obavezno jer uspeva sasvim sigurno i prvi put, a svaki sledeći će biti sve lepša i bolja.
Poslovica za danas: „Blago onom ko zna da ne zna, a hoće da zna.“
Lajkujte nas: