Starinska torta od banana
Sastojci
Kore:
- 8 komada jaja celih
- 8 kašika šećera kristal
- 8 kašika oraha mlevenih
- 8 kašika brašna mekog
Fil:
- 500 ml mleka
- 6 kašika šećera kristal
- 2 kesice vanilin šećera
- 3 komada jaja celih
- 3 kašike šećera kristal
- 3 kašike brašna mekog
- 125 gr putera ili margarina
Uputstvo
Kore:
- Umutiti penasto belanca sa šećerom. Dodati žumanca i mutiti još malo da se smesa sjedini.
- Dodati orahe i brašno i polako sve promešati varjačom.
- Od ove smese ispeći dve okrugle kore u plehu prečnika 24cm na 180*C oko 25-30 minuta.
- Kada se kore ohlade, preseći ih na pola, tako da se dobije 4 kore.
Fil:
- Staviti mleko i šećer da provri. Povremeno promešati.
- Dok se mleko kuva, umutiti smesu od jaja, brašna i šećera (3 jaja, po 3 kašike šećera i brašna)
- U provrelo mleko sipati smesu i kuvati dok se ne zgusne, sve vreme mašajući.
- Kada je krem skuvan, skloniti sa ringle i dodati puter ili margarin i sve zajedno mutiti mikserom dok se ne dobije kremasta masa.
- Krem pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.
- Filovati tortu redom: kora, fil, banane. Ostaviti fila za kraj da se cela torta premaze sa ovim filom (na tortu ne ide šlag). Gotovu tortu posuti mlevenim orasima i staviti u frižider.
Napomene
Ovo je jedna mala, slatka, okrugla torta. Po mom skromnom mišljenju, najlepša torta sa bananama koju sam ikad probala i napravila, a kada se uz to doda da je jednostavna za pravljenje i ne tako skupa, onda zaista vredi napraviti i obradovati svoje ukućane i goste. Verujte, čestitke i pohvale neće izostati.
Poslovica za danas:
-“ Vatra i voda su dobre sluge a zli gospodari.“-
Lajkujte nas: